Welcome HTML

ENTER

Tidur 5 Minit Itu Cool


Siapa yang selalu rasa mengantuk selepas pukul 3 petang? Jangan-jangan, 90 peratus dari kita akan mengangkat tangan. Mengantuk di siang hari, menurut Hiromi Shinya, ini semua adalah situasi yang biasa. Penyebabnya adalah enzim kita banyak digunakan saat bangun dan beraktiviti.

Jika tubuh sudah memberi signal seperti mana begitu, dengarkan dan layani lah. Jangan abaikan kerana alasan apa pun. Jangan risau tentang kerja yang tertunda. Sebab, untuk memberi tenaga, kita cuma perlu waktu rehat selama 5 minit sahaja. Tak percaya?
Oleh kerana hanya 5 minit, carilah tempat yang kita tidak akan diganggu. Setelah itu, tarik hafas dalam-dalam dan renggangkan seluruh otot tubuh badan. Tapi kalau anda memang mengantuk tahap gaban, lebih baik anda semua tidur saja. Lebih baik.

Shinya menyebut tidur siang yang sekejap ini adalah sebagai power nap. Sebab, hanya dalam waktu 5 minit atau paling banyak 30 minit , kita pasti akan terbangun dengan kekuatan yang penuh. Istirehat yang singkat, menurut penulis buku Miracle of Enzyme itu, mengizinkan tubuh melakukan homestatis atau pemulihan diri. Hasilnya, hasil kerja kita di waktu selanjutnya akan berjalan dengan efektif.

2 comments:

faiz bakar December 25, 2010 at 7:04 PM  

maka mari lah tidur dalam kelas

xallehrazax December 26, 2010 at 9:36 AM  

burn,itu lain hal dah tu,aishhh kau ni,hahaha

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

*For Admin Only*

Photography's Page

Followers

Facebook

Twitter

There was an error in this gadget

Recent Post

Listen To


Link Exchange

Popular Posts